Q/A - gymnasieval

"Hej! 
Jag hörde att när du skulle välja till gymnasiet valde du mellan ekonomi juridik och samhäll beteendevetenskap. Jag är i samma sits och det lutar just nu åt ekonomi juridik. Skulle bli väldigt glad om du kunde svara på varför du valde ekonomi juridik och om du när nöjd med klass,plugg, osv. Tack på förhand :)"

Svar: Hej! Vart du än har hört det, så stämmer detta himla bra. När jag gick i nian var jag helt säker på att jag ville gå ett program som var mer inriktat på samhällsämnen och inte alls hur insekten beter sig eller varför flygplan kan flyga.. Så natur och teknik gick fetbort och jag stod och valde mellan samhäll-beteendevetenskap och ekonomi-juridik. Till slut valde jag ekonomi och är idag så himla glad över detta!
    Över lag är programmen ganska lika, man läser liknande ämnen, kan tänka mig att det är relativt likt plugg och man blir behörighet till högskolan på snarlika sätt. Varför jag tillslut bestämde mig för ekononmi-juridik var för att jag tyckte samhällsprogrammet mer kändes som en fortsättning på nian och att ekonomi innehöll mer ovanliga och NYA ämnen, en förändring helt enkelt. Jag hade även flera kompisar som gick programmet sedan innan och sa att kurserna (ämnerna) var väldigt roliga och att lärarna var bra, så detta blev ännu en anledning som lockade. 
     Programmet ÄR superbra, massa roliga kurser och jag är genom mina tre år överlag även varit relativt nöjd med de lärarna jag har haft. Det är ett brett program och du har lika stor behörighet till högskolan som samhäll, bara det att ekonomiprogrammet öppnar ännu en dörr. 
    Jag valde juridikinriktningen då denna passade mig bäst och det var de ämnet jag tyckte var roligast. Nu i trean tyckte jag även att de kurserna som "ingick" i juridiken passade mig bättre. Idag läser jag exempelvis psykologi, retorik, rätten och samhället, affärsjuridik och så småningom även filosofi.  Dock är jag ändå väldigt glad att ha mina grundkunskaper i ekonomi, känns kul att ändå ha lite koll inom ett såpass stort och viktigt område.
    Min klass är superbra, vi ganska många tjejer och lite färre killar, vilket som så klart är lite tråkigt, men vi kom alla varandra nära väldigt fort och vi är 30 personer som kompletterar varandra väldigt bra, då alla är olika, men ändå lika. 
      När det gäller storleken på pluggmängden, så skall jag inte sticka under mattan med att det ÄR mycket plugg. Absolut. En stooor omställning från nian och grundskolan, men samtidigt är det inte lika jobbigt då det är roligare ämnen! Lägger man bara manken till och hänger med på lektionerna, så kommer man att fixa det galant! Jag rekomenderar dock att vara beredd på det, så att det inte kommer som en käftsmäll i mitten på terminen. Utan gör dig redo från start!!
      Idag är jag som sagt otroligt glad över mitt val. Både ekonomi och juridik är superviktiga ämnen, som borde vara obligatoriskt för alla människor i vår värld. Oavsett om du vill bli ekonom eller jurist eller kanske göra något heeeeelt annat, så är det två ämnen som inte alls är tunga att bära. De är båda användbara och jag är helt säker på att jag kommer ha användning utav min kunskap i livet, det lovar jag.
 
Så summan av kardemumman, så skulle jag säga att jag ville ha en utmaning och testa på nya ämnen som jag sedan faktiskt kunde dra nytta av i praktiken. Jag tror dock att jag kommer plugga beteendevetenskap i framtiden, men ångrar inte det minsta att jag valde som jag gjorde, då jag tror jag kommer ha mer och större nytta av ekonomi och juridik nu direkt efter gymnasiet och under hela livet.
Så jag lägger min röst på ekonomi-juridik och hoppas att du isåfall blir lika nöjd som jag är!! 
LYCKA TILL!!

Kommentarer
Postat av: Mikaela

TACK så mycket! Du gjorde mitt val SÅ mycket enklare nu!!!!! Fick svar på mina sista frågor nu ooooch... JAG KÖR PÅ EKONOMI JURIDIK, WAAH <3

Svar: ååh, gud så bra!!:) glad jag kunde hjälpa till:*
Frida Bengtsson

2014-12-06 @ 17:50:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0